Birlikten Kuvvet Doğar
Birlikten Kuvvet Doğar Masalı
Bir zamanlar yaşlı bir adam varmış ve bu adamın üç oğlu varmış. Oğulları çok çalışkanmış ama ne yazık ki sürekli birbiriyle çekişir, kavga ederlermiş. Yaşlı adam, oğullarının böyle kavga etmesine çok üzülürmüş; onları birleştirmek için defalarca konuşmuş, onlara nasihatler vermiş ama bir türlü başarılı olamamış. Oğulları onun sözlerine pek kulak asmamış, anlaşmazlıklarına devam etmişler. Zamanla yaşlı adam hastalanmış. Artık ömrünün sonuna yaklaştığını düşünüyormuş ve içten içe, oğullarının birbirleriyle kavga ederek geçinmelerine çok üzülüyormuş. Son bir defa onlara birlik içinde olmaları için yalvarmış ama yine dikkate almamışlar.
Bunun üzerine, yaşlı adam onlara birlik içinde olmaları gerektiğini öğretecek bir ders vermeye karar vermiş. Üç oğlunu yanına çağırıp onlara bir yarışma teklif etmiş. Ellerine birer demet çubuk vererek, “Bu çubukları ikişer ikişer kırın ve kim daha önce bitirirse o kazanacak,” demiş. Oğullar bu görevi kolayca yerine getirmiş, hızla çubukları kırıp birbirlerini geçmeye çalışmışlar. Ancak bu sefer de yarışma sırasında yine birbirleriyle tartışmaya başlamışlar; her biri diğerini suçlayarak tartışmalarını sürdürmüş. Yaşlı adam sessizce onların kavgasını izlemiş ve planının ikinci kısmına geçmiş.
Bir süre sonra oğullarını yeniden yanına çağırmış ve onlara bir başka çubuk demeti vermiş. Ancak bu defa çubukları tek tek değil, demeti bir bütün olarak kırmalarını istemiş. “Bu demeti olduğu gibi kırmaya çalışın,” demiş. Oğullar, yaşlı adamın isteği üzerine sırayla demeti kırmayı denemişler ama ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar başaramamışlar. Demet çok sağlam ve güçlüymüş, hiçbirinin gücü yetmemiş.
Oğullar, çubukları kıramayınca yaşlı adam onlara şöyle demiş: “Tek bir çubuğu kırmak kolaydır, değil mi? Ancak tüm çubuklar bir aradayken kırılması imkânsız hale gelir. Siz de eğer bir arada durursanız kimse size zarar veremez. Ayrı ayrı hareket ettiğinizde kolayca zarar görebilir, yenilebilirsiniz. Ama birbirinize destek olursanız, tıpkı bu demet çubuk gibi, kimse sizi yenemez.”
Oğulları bu öğüdü alıp, babalarının aslında ne kadar haklı olduğunu anlamışlar. O günden sonra birbirleriyle kavgayı bırakıp, bir arada, kardeşçe yaşamayı öğrenmişler. Birliğin ve dayanışmanın gücünü böylece kavramışlar ve babalarının bu dersini ömür boyu unutmamışlar.